Akciğer Enfeksiyonları PDF Yazdır e-Posta
Prof. Dr. Serdar HAN tarafından yazıldı.   
Cumartesi, 01 Ocak 2011 21:08

AKACİĞER ENFEKSİYONLARI


 

 AKCİĞERİN CERRAHİ TEDAVİ GEREKTİREN ENFEKSİYONLARI

Günümüzde  gelişmiş antibiotiklerin kültür sonuçlarına göre  yaygın olarak kullanılması sonucu cerrahi gereksinim çok azalmıştır. Bununla beraber yüzgüldürücü sonuç almak için cerrahi tedavi gerektiren hasta grubu halen mevcuttur. Bunların erken dönemde iyi tespit edilip gereksiz yere ilaç tedavisi almasının önlenmesi gereklidir.

BRONŞEKTAZİ

Bronşektazi özellikle küçük hava yollarının geri dönüşümsüz olarak yapısının bozulmasıdır. Bu bozulma ile hastalar sık sık akciğer enfeksiyonları geçirmektedir. Bu hastalıkları sırasında bol balgam çıkarırlar. İlerleyen dönemlerde kanamalarda görülebilmektedir. Bronşektazi ye sebep olabilecek çok sebep vardır. Bunların ortaya konulmasında titizlik gösterilmelidir. Bu hastalar daha sıklıkla göğüs hastalıklarına gitmektedirler. Antibiotik tedavilerle şikayetleri giderilmeye çalışılır. Ancak bazı hastalar cerrahi tedavi uygun durumdadırlar. Eğer bunlara cerrahi tedavi uygun zamanda uygulanabilirse hastalar gereksiz uzun tedavilerden ve bol balgam çıkarmadan bir seferde kesin olarak kurtulabimektedirler. Bunu için mutlaka bu hastalar göğüs cerrahları tarafından da incelenmeleri hastalar lehine olacaktır. Her hasta cerrahiye uygun değildir. Cerrahi yapabilmemiz için belli başlı kriter. Belli bir bölgede lokalize kistik bronşektazinin olması diğer alanların normal olmasıdır.

AKCİĞER ABSESİ

Akciğer absesi artık ilaç tedavileri ile rahatlıkla çözülebilen sorunlardır. Eğer akciğer absesine bağlı komplikasyonlar gelişirse o zaman göğüs cerrahisi devreye girebilir. Son zamanlarda medikal tedavi tek başına yeterli olmktadır.

KİST HİDATİK

Kist hidatik bir parazit hastalığıdır. Halk arasında kedi-köpek hastalığı olarak bilinir. Genelde kırsal bölgede çiflik ortamında yaşayanlarda veya evinde kedi köpek besleyenlerde görülür. Bütün bunların önlenebilmesi için başından yapılacak en önemli koruyucu işlem hastalıklı kurbanların parazitli organlarının kedi ve köpeklere verilmemesi ve bunların en derin yerlere gömülmesi gereklidir. Kist hidatik en çok karaciğeri sever. Sonra akciğer en sık yerleştiği yerdir. Kist hidatiğin yerleşmediği organ yoktur, heryerde görülebilirler. Yerleştiği yerde üreyerek büyümeye devam eder. Kocaman balon boyutuna varabilir. Tesadüfen saptanırlar veya büyüdükten sonra sığamadığı ve belirti verdiği zaman tespit edilir. Akciğerde tespit edildiğinde şu an için tek tedavisi cerrahi yaklaşımdır. Eğer sadece ilaç kullanırsak kist ölecektir ama kalıntısı içeride kalacaktır. Bu da akciğerde daha sonra görülebilecek sıkıntılara yol açacaktır. Mutlaka bu ölüsünün de çıkarılması gerekecektir. Bu nedenle akciğerde kist hidatik saptanırsa göğüs cerrahi tarafından görülmesi gereklidir. Ameliyat sonra genellikle yeni kistler çıkmasın diye koruyucu amaçlı ilaç tedavileri verilmektedir.

Son Güncelleme: Pazartesi, 31 Ekim 2011 08:25